Zapraszamy na trzydniowe szkolenie 6-8.12.2019r.

Tematyka szkolenia:

Najczęstszą czynnością w życiu konia jest przeżuwanie, większość koni spędza czas głównie na poszukiwaniu pożywienia, przebierają źdźbła w boksie, przemierzają łąki i padoki w poszukiwaniu najpyszniejszych kąsków, chętnie przyjmują paszę treściwą wciąż przeżuwając.

Jednym z aspektów holistycznego podejścia do chowu oraz treningu koni jest stan układu pokarmowego. Stan zębów, stawu skroniowo żuchwowego oraz aparatu gnykowego jest kluczowy nie tylko w kontekście żywienia koni ale również w treningu. Ilekroć zakładamy kantar ogłowie, kawecan – wywieramy wpływ na pysk i głowę konia a zwierzęta te mają ogromną skłonność do ukrywania bólu.

Potrzeby żywieniowe koni zmieniają ze względu na zmiany biologiczne, obciążenia treningowe i warunki bytowe. Ocena kondycji żywieniowej i odpowiedni dobór paszy stanowi podstawę dobrostanu.

Ilość uczestników ograniczona. Kup bilet i zapewnij sobie udział!

Jaką wiedzę zdobędziesz?
  • Zrozumiesz anatomię i fizjologię czaszki oraz układu pokarmowego.
  • Poznasz biomechanikę żucia oraz najważniejsze funkcje stawów skroniowo żuchwowego oraz aparatu gnykowego.
  • Nauczysz się rozróżniać jednostki chorobowe układu pokarmowego i zrozumiesz ich rozwój oraz wpływ na dobrostan konia oraz trening.
  • Dowiesz się jak diagnozować  uzębienie u konia i jakie są metody leczenia stomatologicznego.
  • Dowiesz się jaki wpływ na czaszkę konia praca ma wędzidle.
  • Dowiesz się jak ocenić kondycję konia z perspektywy układu pokarmowego.
  • Nauczysz się oceniać i dobierać pasze.
Program szkolenia

Dzień pierwszy:

  1. 14.00 – 14.45 Rejestracja uczestników.
  2. 15.00 – 16.30 Wykład:
    1. Historia stomatologii koni.
    2. Anatomia głowy i zębów. omówienie stawu skroniowo żuchwowego i aparatu gnykowego , unerwienie czaszki, znaczenie worków powietrznych u koni.
  3. 16.30 – 16.45 Przerwa kawowa:
  4. 16.45 – 18.30 Wykład:
    1. Charakterystyka budowy końskich zębów i wyjaśnienie potrzeby regularnych kontroli stomatologicznych wynikającej z anatomii, fizjologii i sposobu utrzymania w obecnych czasach.
  5. 18.30 – 18.45 Przerwa kawowa:
  6. 18.45 – 20.00 Wykład:
    1. Holistyka układu pokarmowego – wpływ zdrowego uzębienia i poprawnej mechaniki żucia na cały organizm konia oraz komfort pracy, jakość przyswajania pokarmu, kondycja i osiągi treningowe, mechanika całego organizmu, brak bólu i swobodę żucia.

Dzień drugi:

  1. 9.00 – 11.00 Wykład:
    1. Uzębienie a wiek – ocena zębów, kolejność wyrzynania się i wymiany mlecznych na stałe, anatomia zębów mlecznych.
    2. Biomechanika żucia w ujęciu praktycznym – wpływ na pracę i akceptację kontaktu, przyswajanie składników pokarmowych.
    3. Stomatologia jako nauka ogólna, to nie tylko zęby – analiza mechaniki, możliwości żucia, ewentualnego kształtowania zgryzu, punkty podparcia a mechanika stawu skroniowo żuchwowego, możliwości korekcji, mechanika współoddziaływania antagonistów.
    4. Objawy wskazujące na problem stomatologiczny i dlaczego są trudne do zauważenia (etologia ukrywania bólu).
    5. Profilaktyka i leczenie stomatologiczne – jak wyglądają kontrole stomatologiczne i leczenie, po co i jak często należy je wykonywać u konkretnych grup wiekowych; podstawowe czynniki ryzyka w grupach wiekowych (dlaczego te kontrole robimy tak często i jakie mogą być skutki ich braku), zasadności wykonywania dokładnego badania stomatologicznego w sedacji, dlaczego badanie ma wykonywać lekarz, odniesienie do ludzkiej stomatologii.
    6. Sprzęt stomatologiczny (prezentacja rozwieraczy, tarników, różnych końcówek, sond, endoskopu/dentaloskopu, materiałów do wypełnień itp.), badania dodatkowe – rtg, mri, usg, ct.
  2. 11.00 – 11.30 Przerwa kawowa.
  3. 11.30 – 13.00 Wykład:
    1. Tarnikowanie – prawidłowe i nieprawidłowe wykonanie, dlaczego to nie tylko wygładzenie ostrych krawędzi.
    2. jak wygląda wizyta stomatologiczna i dlaczego, przykłady badania dentaloskopowego, karty badania stomatologicznego, systemy numeryczne.
    3. Końska „stomatologia przyszłości” – leczenie kanałowe, wypełnienia, protetyka – jak to robią w innych krajach (Equine Dental Clinic Chrisa Pearce’a).
    4. Podstawowe wady zgryzu i wynikająca z nich potrzeba kontroli, możliwości korekty wad u młodych koni, ewentualna konieczność pozostawienia poważnych wad u koni starych, zgryz falisty, stopnie.
    5. Schorzenia końskich zębów, czyli stomatologia to nie tylko tarnikowanie – próchnica, zapalenia przyzębia, osad/kamień, leczenie kanałowe, martwe zęby, pęknięcia zębów, ekstrakcje, przetrwałe zęby mleczne.
    6. Schorzenia stawu skroniowo żuchwowego – ryzyko w korekcji uzębienia, możliwości zapobiegania i leczenia.
    7. Inne schorzenia w jamie ustnej, problemy związane z językiem, śluzówkami, ropnie itp.
    8. Praca na kontakcie – działanie ręki, oddziaływanie kiełzna na jamę ustną, działanie rzędu, kantara, kawecanu na głowę.
  4. 13.00 -14.00 Przerwa obiadowa.
  5. 14.00 – 16.00 Zajęcia praktyczne:
    1. Badanie kliniczne podstawowe, zakres oceny uzębienia bez udziału lekarza weterynarii, próby ruchomości, obserwacja mechaniki żucia, rozpoznawanie podstawowych problemów i wad zgryzu.
    2. Kompletne przykładowe badanie z użyciem rozwieracza, dentaloskopu, analiza konkretnego przypadku na podstawie wykładów.
    3. Prezentacja – Tarnikowanie oraz inne ewentualne problemy.
  6. 16.00 – 16.15 Przerwa kawowa
  7. 16.17 – 17.30 Zajęcia praktyczne:
    1. Analiza koni przed i po wykonaniu usługi stomatologicznej – obserwacja i palpacja podstawowych wad stomatologicznych.

Dzień trzeci:

  1. 9.00 – 11.00 Wykład:
    1. Budowa i fizjologia układu pokarmowego konia.
    2. Procesy trawienne, ich znaczenie w życiu codziennym i pracy treningowej – „life hacki” pozwalające na zachowanie zdrowia i zwiększenie osiągnięć treningowych, luka anaboliczna, fizjologia treningu.
    3. Składniki pokarmowe i komponenty paszowe.
    4. Składniki pokarmowe, ich znaczenie w praktyce, rodzaje, źródła.
    5. Rodzaje pasz, komponenty paszowe, gotowe koncentraty, balancery, sieczki itp.
    6. Suplementacja – zasadność, składniki, funkcje – elektrolity,  suplementacja układu ruchu, antyoksydanty, stymulacja budowy masy mięśniowej itp.
  2. 11.00 – 11.30 Przerwa kawowa
  3. 11.30 – 13.00 Wykład:
    1. Wykład: „Ocena zapotrzebowania żywieniowego koni i podstawowe zasady układania dawek pokarmowych”.
    2. Zapotrzebowania żywieniowe poszczególnych grup koni.
    3. Znaczenie badań klinicznych, dokładnego określenia masy, badań laboratoryjnych w przygotowaniu dawek pokarmowych.
    4. Podstawowe schorzenia układu pokarmowego i syndromy metaboliczne  – wrzody, otyłość, mięśniochwaty, ochwat.
    5. Podstawowe zasady żywieniowe w powyższych stanach patologicznych, jak przytyć i odchudzić konia.
    6. Żywienie, a zęby.
  4. 13.00 -14.00 Przerwa obiadowa
  5. 14.00 – 16.00 Zajęcia praktyczne:
    1. Ocena jakości pasz (przykłady siana, owsa, pasz, komponentów)
    2. Układanie podstawowych dawek pokarmowych
  6. 16.00 – 16.15 Przerwa kawowa
  7. 16.15- 17.30 Wykład i zajęcia praktyczne:
    1. Ważenie koni.
    2. Ocena kondycji koni.
Prowadzący

lek. wet. Monika Olejniczak

Lekarz weterynarii z zamiłowaniem zawodowym w kierunku medycyny sportowej, stomatologii, biomechaniki koni oraz żywienia. Będąc przede wszystkim właścicielem koni i jeźdźcem, propaguje naukowe podejście do treningu koni i wykorzystanie wiedzy zdobytej jako lekarz w pracy z podopiecznymi końmi i jeźdźcami. Szukanie przyczyn problemów i dyskomfortu koni, popchnęło ją również w kierunku zgłębiania zagadnień końskiego pyska, badania wpływu biomechaniki żucia i stanu uzębienia na pracę i rehabilitacje koni, ostatecznie formując stomatologię jako główną pasję i kierunek rozwoju.

Uczestniczka szerokiego spektrum szkoleń poświęconych zarówno medycynie koni (w zakresie ortopedii, stomatologii, interny, medycyny regeneracyjnej i wielu innych) jak i samemu jeździectwu, m.in. z dr Sue Dyson, prof. Jean-Marie Denoix, dr Virgine Coudry, prof. Renate Weller czy Janem Bemelmansem lub Elaine Butler. Wiedzę stomatologiczną miała okazję zdobywać od takich nazwisk jak dr Chris Pearce czy dr Gerhard Steenkamp, a żywieniowo współpracować z lekarzami-żywieniowcami z Wielkiej Brytanii. Aktualnie w trakcie europejskiego kursu specjalizacyjnego diagnostyki patologii układu ruchu z prof. Denoix (CEICELP).

Czując ciągłą potrzebę rozwoju i zdobywania szerokiego spektrum wiedzy, podjęła też współpracę z ogrodem zoologicznym w Poznaniu, poszerzając swoje doświadczenie kliniczne o medycynę, stomatologię i żywienie zwierząt egzotycznych.

Pozaweterynaryjnie rozwija się w treningu koni i par ujeżdżeniowych od postaw do poziomu C/CC, treningach ujeżdżenia skokowego i szeroko pojętej pracy z ziemi. Stara się łączyć w treningu doświadczenie praktyczne z wiedzą weterynaryjną (a więc biomechaniką, fizjologią treningu, neuromechanizmami uczenia się) i dietetyczną dla tworzenia kompleksowych programów treningowych zaplanowanych pod konkretnego konia.

Termin i lokalizacja

Data: 6 – 8 grudnia 2019r.

Miejsce: Ojcowizna Budy Pobyłkowskie 19 06-114 Pokrzywnica woj. Mazowieckie http://stajniaojcowizna.pl

Cena

Do 7 listopada 2019r. 750 zł brutto
Od 8 listopada 2019r. 900 zł brutto

Rejestracja
Rejestracja na szkolenie należy dokonać składając i opłacając zamówienie klikając w link Zarejestruj się

Prowadząca

lek. wet. Monika Olejniczak
Stajnia Ojcowizna